Abaújszántó °C

A Tokaji borvidék elhelyezkedése

Az Eperjes-Tokaji-hegység vulkanikus eredetű tömbjét délről a Bodrog folyó határolja és Tokajnál olvad egymásba a Tiszával. A hegyek és a folyók által határolt déli lejtők adják a világhírű borokat. A Tokaji borvidék 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben foglal helyet. Ma 27 településen, azaz 5500 hektáron termelik a tokaji borok alapanyagát a hegyközségi rendtartás és a bortörvény szigorú előírásai szerint.

Tokaj-Hegyalja bemutatása

Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke. A borvidék jelképe és egyik központja Tokaj városa, amely világhíre révén egész Magyarország jelképévé vált. Az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2002-ben a Tokaji borvidéket mint kultúrtájat felvette a világörökségi listára. Tokaj-Hegyalja természetes fehér édesbora, az aszú kiemelkedő minősége, a természeti adottságok, a termesztett szőlőfajták és az emberi tényezők, azaz a borászati kultúra egyedülálló és különösen szerencsés találkozásának köszönhető. A borvidék méltán érdemli meg, hogy világörökségként tartsák számon.

Tokaj-Hegyalja éghajlata, talaja

A terület egyedülálló természeti adottságokkal rendelkezik. Klímája szubkontinentális jellegű. Tokaj-Hegyalja őszi időjárása sajátos, s ez teszi e vidéket páratlan értékűvé. Az érés során gyakran beköszöntő egy hetes, kissé csapadékosabb, párásabb időt többnyire enyhe, napfényes, derűs, száraz időszak váltja fel. Ez kedvez a Botrytis cinerea gomba elterjedésének, ami elengedhetetlen feltétele a szőlő nemes rothadásának, aszúsodásának. Talaja nagyon változatos. Tarcal és Tokaj határában nagy kiterjedésű a lösz, míg a Zempléni hegyvonulat lejtőin, rioliton, andeziten és ezek tufáin nehezen megmunkálható, kötött nyiroktalajok, agyagbemosódásos, barna erdőtalajok alakultak ki. A Talaj sok helyen a vulkanikus eredetű kőzetek törmelékével keveredik, erősen köves és erodált.